Sexuellt våld, skam och utvaldhet. Eva Lundgren samtaler med Jenny Westerstrand om sin senaste bok Livsarven

• Date: –15:00
  • Location: Centrum för genusvetenskap Villavägen 6
  • Lecturer: Eva Lundgren och Jenny Westerstrand
  • Website
  • Organiser: Centrum för genusvetenskap
  • Contact person: Nicole Ovesen

Eva Lundgren samtalar med Jenny Westerstrand om sin senaste bok Livsarven, som ytterst handlar om skam, tystnad, utvaldhetens förbannelse - och upprättelse i spåren av sexuellt våld.

Ramen är en kontakt som löper över flera år mellan Lundgren - som har forskat om våld - och "Emma" vars far, en känd professor och stor man i Norge, missbrukade henne svårt sexuellt under hennes barndom och helt till hon blev vuxen kvinna. Medan Emma med de egna orden ”var min pappas elskerinne”, kände mamman till övergreppen. Detta utspelar sig i en akademisk miljö i Norge, i en tillvaro av gränslöshet, hierarkier och där fasaden är allt.

Berättelsen ramas in av hur de båda kvinnorna - Eva och Emma - möttes under en period då Eva själv var en av landets mest föraktade personer: skamstämplad för misstänkt forskningsfusk av Uppsala universitet efter studien Slagen dam, och hennes arbete med intervjuer om rituellt våld. Idag är Lundgren friad från alla misstankar men hennes karriär ödelades. I boken skriver hon, interfolierat med Emmas berättelse och med reflektioner kring att göras till ingen, om sin egen process med att möta skammen. Allt detta handlar seminariet om.