Samhällsvetenskapliga fakulteten

• Plats: Grönwallsalen
  • Föreläsare: Gunnar Birgegård, Prof em, MD, hematolog
    Annie Mattsson, Fil dr i litteraturvetenskap, Uppsala universitet
    Anna Westerling, kulturproducent, ansvarig för PR-eventet Vampyrernas afton på Stockholmsoperan
    Mattias Westermark, matematiklärare i Uppsala och lajvare
  • Arrangör: Konst Läkekonst
  • Kontaktperson: Eva Björkman
  • Kulturevenemang

Tisdag 27 februari inbjuder Konst – Läkekonst till Vampyrer: myt och verklighet. I samtalet deltar bland annat Anna Westerling, Stockholmsoperan, och Annie Mattsson, forskare i litteraturvetenskap. Välkommen till Grönwallsalen.

Att vampyrer är ett viktigt inslag i populärkulturen har säkert inte undgått någon, men Dracula har i höstas även tagit steget in i finkulturen på Kungliga Operan I Stockholm. Sedan 1996 pågår en vampyrlajv-kampanj i Uppsala och Operan fylldes av vampyrklädd publik vid generalrepetitionen.

Folktrons vampyr har också utvecklats och förändrats. Monstret har i vissa sammanhang blivit en hjälte och i andra än mer monstruöst. Idag finns det dessutom personer som inte bara låtsas vara vampyrer utan på fullt allvar menar att de är vampyrer och att de för att må bra behöver dricka ett visst mått människoblod.

Konst – Läkekonst samlar tisdag 27 februari en kunnig panel att diskutera vampyrism förr och nu, i myt och verklighet.

Programvärd och moderator Britt-Inger Johansson, professor i konstvetenskap, Uppsala universitet.