Samhällsvetenskapliga fakulteten

Bokrelease - THEORIZING NORDIC NATIONS AS CONSTITUENT PARTNERS OF BLACK EUROPE AND THE AFRICAN DIASPORA

• Plats: Thunbergsvägen 3C Engelska parken, 22-1017 (Hus 22)
  • Föreläsare: Stephen Small, är professor i afroamerikanska studier, University of California, Berkeley och har undervisat på Department of African American Studies sedan 1994. Han fick sin Ph.D. i sociologi vid University of California, Berkeley, (1989); hans MS.C i samhällsvetenskap, från University of Bristol (1983); och hans B.A. (heders) i ekonomi och sociologi från University of Kent i Canterbury (1979). Seminariet följs av post-seminarium.
  • Webbsida
  • Arrangör: Centrum för Mångvetenskaplig Forskning om Rasism (CEMFOR)
  • Kontaktperson: Jeannette Escanilla

Stephen Small’s forskning är organiserad kring den samhällsvetenskapliga analysen av samtida rasformationer, och behandlar kopplingar mellan historiska strukturer och samtida manifestationer av rasformationer i USA och på andra håll i den afrikanska diasporan.

Abstract

20 frågor och svar på den svarta Europa. Den här boken sätter svarta människor i Europa i centrum för akademisk och politisk analys; definierar och förhör några av de viktigaste delarna av det svarta Europa, i det förflutna och nuvarande; och beskriver och utvecklar omständigheterna hos svarta människor i tolv nationer i Europa (listade nedan). Vilka är vi? Hur kom vi hit (historiskt)? Var finns vi? Vilka är våra ekonomiska, politiska och sociala omständigheter? Vilka är våra huvudorganisationer, inklusive svarta kvinnors organisationer? Vilka är våra prioriteringar och vilka åtgärder, aktiviteter är vi involverade i – vad är vår agens – för att möta den institutionella rasismen och uppnå social rättvisa?

Det finns 46 nationer i Europa, med mer än 770 miljoner människor. Jag uppskattar drygt 7 miljoner svarta människor i Europa som helhet, och jag uppskattar att mer än 90% av alla svarta människor i Europa idag finns i tolv nationer. Dessa nationer är Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Portugal och Belgien; Spanien, Tyskland och Italien; Danmark, Norge, Sverige och Irland. Detta är hjärtat av det Svarta Europa. The primary focus is on citizenship and institutional racism