Samhällsvetenskapliga fakulteten

Åsikt Uppsala: Åldersbestämningar av ensamkommande flyktingar – vad står på spel?

• Datum: 26 april, kl. 18.00–19.15
  • Plats: Humanistiska teatern
  • Föreläsare: Elena Namli, professor i etik; Anna Sarkadi, professor i socialmedicin; Moa Kindström Dahlin, universitetslektor i offentlig rätt. Moderator: Maria Ripenberg, UNT.
  • Arrangör: Uppsala universitet och UNT
  • Kontaktperson: Anneli Waara
  • Telefon: 018-471 1974, 070-425 0718

Sverige är känt i hela världen för att ta de mänskliga rättigheterna på stort allvar. Men hur är det i praktiken? De medicinska åldersbestämningarna av unga flyktingar ställer frågorna på sin spets. Är de tecken på en förändring av vår rättighetskultur och vårt samhällsklimat? Kan rättighetsdokumenten, med sina åldersgränser, innebära hot i stället för skydd? Drar rättigheterna upp gränser mellan grupper? Är misstro på väg att bli norm?