Samhällsvetenskapliga fakulteten

Psykiatrisk tvångsvård eller tvångsvård för alla? Den svenska psykiatrirätten ur ett rättighetsperspektiv

• Plats: Gustavianum – Uppsala universitetsmuseum
  • Föreläsare: Moa Kindström Dahlin, juris doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.
  • Webbsida
  • Arrangör: Centrum för forskning om funktionshinder
  • Kontaktperson: Centrum för forskning om funktionshinder
  • Telefon: 018-471 64 45
  • Föreläsning

Psykiskt sjuka individer anses ha samma rätt till självbestämmande som alla andra. Ändå accepteras tvångsvård inom psykiatrin med hänvisning till patientens eget bästa och i viss mån också till behovet av samhällsskydd. I föredraget problematiseras den svenska psykiatrirätten ur ett rättighetsperspektiv.

Idag anses psykiskt sjuka individer ha samma rätt till självbestämmande som alla andra. Ändå accepteras tvångsvård inom psykiatrin med hänvisning till patientens eget bästa och i viss mån också till behovet av samhällsskydd. Den rättsliga regleringen av tvångsvård inom psykiatrin saknar motsvarighet inom kroppsvården (exempelvis cancervården och demensvården). Den psykiatriska tvångsvården kan enbart användas när en person har en ”allvarlig psykisk störning”. Särbehandlingen motiveras mot bakgrund av föreställningar om dels psykiskt sjuka människors beslutsförmåga, dels risken för att dessa människor begår allvarliga brott. Dessa föreställningar kan dock ifrågasättas. I föredraget problematiseras den svenska psykiatrirätten ur ett rättighetsperspektiv.

Föredraget är kostnadsfritt men föranmälan behövs.

Den kan göras via e-post: cff@cff.uu.se eller telefon 018-4716445