En kvart över: Bronsålderns Håga och Vikingatidens kung Björn: Ett 1200-års jubileum

• Plats: Engelska parken Karin Boye-biblioteket
  • Föreläsare: Anders Kaliff, professor i arkeologi, Terje Østigård, gästforskare i arkeologi
  • Webbsida
  • Arrangör: Uppsala universitetsbibliotek
  • Kontaktperson: Hanna Frank
  • Föreläsning

Välkommen till en föreläsning inom Uppsala universitetsbiblioteks serie En kvart över. Den här gången med Anders Kaliff, professor i arkeologi, Terje Østigård, gästforskare i arkeologi.

Vi bjuder på dryck och tilltugg!

Evenemanget är öppet för allmänheten och kräver ingen föranmälan.

Håga, strax utanför Uppsala, är en enastående arkeologisk lämning som bär på mer än 1000 år av legender och myter. Den stora gravhögen, undersökt 1902-03, är ett av Sveriges främsta bronsåldersmonument och innehöll en tredjedel av samtliga guldfynd som påträffats från perioden. Även om den uppfördes redan för 3000 år sedan så har den senare förknippats med den vikingatida kungen Björn. Föredragshållarna har precis gett ut en ny bok som ger helt nya perspektiv på Hågas roll som grav- och offerplats, och för första gången presenteras dokumentationsmaterial från utgrävningen av högen för en internationell publik.