SciFest - Lärarkvällen

• Plats: Foajé vid Multihallarna på Fyrishov, Uppsala
  • Föreläsare: Christian Benedict, docent i neurovetenskap mfl.
  • Webbsida
  • Arrangör: Uppsala universitet
  • Kontaktperson: Sami Vihriälä
  • Föreläsning

Lärarkvällen är en del av vetenskapsfestivalen Scifest. Här får du som pedagog chansen att uppleva delar av SciFest utan dina elever.

Program:
17.00 - 17.30 Mingel med bubbel och mingelmat
17.30 – 17.40 Presentation Uppsala universitets skolwebb – Andrea Dahlkild
17.40 – 18.40 Föreläsning med Christian Benedict* om sömn och hur sömnbrist påverkar hälsa och prestation
18.40 - 20.00 Utvalda workshops finns tillgängliga för er att bekanta er med

Anmäl dig till lärarkvällen här!

Om föreläsningen
*Christian Benedict är docent i neurovetenskap och jobbar vid Uppsala universitet.
Benedicts forskargrupp studerar hur sömn och sömnbrist påverkar hälsa och prestation. Till gruppens många sömnstudier hör upptäckten att redan en sömnlös natt kan negativt påverka hjärnans vävnad, att skiftarbete orsakar nedsatt prestationsförmåga som kan ta flera år att reparera, att mycket ljus under dagen kan motverka skärmljusets påverkan på nattsömnen, att störd sömn kan bidra till ofördelaktig viktuppgång, att ungdomar som lider av sömnstörningar eller som ofta sover mindre än sju timmar per natt presterar sämre i skolan, liksom att sömnbrist kan förändra tarmfloran.
Under 2017/2018 har Benedict skrivit sin första bok Sömn, sömn, sömn: Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn (Bonnier Fakta). I boken berättar Christian om hur sömnen stärker ditt immunförsvar, hur djup- och drömnsömn gör dig till en smartare och kreativare person och hur den digitala revolutionen kan störa din inre klocka. Han tar upp viktiga frågor såsom: Varför sover jag dåligt? Hur farligt är det? Kan en kort sömn ändå ger mig återhämtning? Boken kommer att finnas till försäljning på Lärarkvällen.