Boklansering av "Frans Josef - kejsare i katastrofernas tid"

• Plats: Institute for Russian and Eurasian Studies (IRES) Gamla torget 3, 3 floor, IRES Library
  • Webbsida
  • Arrangör: Institute for Russian and Russian Studies (IRES)
  • Kontaktperson: Jevgenija Gehsbarga
  • Telefon: 018 471 1630
  • Föreläsning

IRES bjuder in till en boklansering av "Frans Josef - kejsare i katastrofernas tid" med författaren Ulf Irheden. Bokpresentationen åtföljs av en diskussion med Jenny Ohman och Professor Kristian Gerner och leds av Claes Levinsson.

Biografin "Frans Josef - kejsare i katastrofernas tid" utkom hösten 2018. Inspirationen till boken är Ulf Irhedens intresse för Centraleuropa och för den habsburgska dynastins mångnationella rike. Boken – som publicerades samtidigt med hundraårsminnet av det österrikisk-ungerska kejsarrikets fall i november 1918 - fyller en lucka i svensk bokutgivning. Den strävar inte enbart efter att skildra en härskare och hans tid utan även att skildra ett mångfacetterat rike vars kulturella blomstring åren kring 1900 skapade verk som ännu har kvar sin lyskraft. Samtidigt slets riket sönder av etniska konflikter och av den slutliga katastrofen i form av första världskriget. Den personhistoriska skildringen av Frans Josefs liv varvas med redogörelser för den politiska utvecklingen och militära och kulturhistoriska perspektiv.

Mer information om boken hittar du här https://www.adlibris.com/se/bok/frans-josef---kejsare-i-katastrofernas-tid-9789163977527

Alla intresserade är välkomna, ingen föranmälan krävs.

Ulf Irheden är journalist, frilansskribent, översättare samt turistguide till flera länder i Europa, främst Frankrike och Centraleuropa.