Andra sidor av migration
2017-11-14

Migration och en värld med människor i rörelse är temat lördagen 18 november på Gustavianum. Alla, stora som små, är välkomna.
Korta föredrag, diskussioner, plockmat, aktiviteter för barnen och en film om Uppsala pridefestival är ingredienserna för en temadag om migration.
Lördagen 18 november kommer Gustavianum att fyllas med aktiviteter med koppling till migration och en värld i rörelse.
– Det sker stora migrationsströmmar över världen och det talas mycket om migration och migrationsfrågor i svensk offentlighet och i världen. Men istället för att bara utgå från svensk debatt vill vi angripa och belysa frågeställningarna på vårt eget sätt baserat på den forskning som bedrivs vid Uppsala universitet, säger Sten Hagberg, professor vid institutionen för kulturantropologi och etnologi och föreståndare för Forum för Afrikastudier.
Som besökare kommer du kunna lyssna på 15 minuter långa föredrag om till exempel migrationen mellan Mexico och USA eller hur den turkiska invandringen till Europa påverkat den mångkulturella språkpolitiken. Eller hur de muslimska tartarerna kom till Balkanhalvön.
– Vi kommer diskutera migration och folkvandringar utifrån olika historiska och samtida perspektiv och med utgångspunkt från olika delar av världen och utifrån olika forskningsämnen.
På temadagen kommer också regissören och uppsalabon Kavita Das Gupta visa och diskutera sin nya film "Welcome OUT" som är under produktion. Den handlar om Uppsala pridefestival Welcome OUT i september 2017.
Men varför visar ni en film om pridefestivalen på en temadag om migration?
– Många nyanlända har fått utstå förföljelse på grund av sexuell läggning eller könsidentitet och festivalen Welcome OUT i Uppsala fokuserade bland annat på den gruppen. Det är också viktigt att visa att Uppsala kan vara en plats där människor kan får vara som de är och visa sin identitet och läggning.
Besökarna kommer också att få tillfälle att smaka på plockmat från olika delar av världen, bland annat från Burkina Faso och för barnen kommer det att finnas olika aktiviteter, som till exempel marmorering.
– Temadagen som vi anordnat varje höst sedan 2012 brukar bli väldigt rolig, avslutar Sten Hagberg.
---
- Tid: 18 november kl. 12.00-16.00
- Plats: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum. Akademigatan 3.
- Program: Temadagen Migration: Världen i rörelse
- Arrangörer:
Områdesstudierna vid Uppsala universitet:
- Forum för Afrikastudier
- Forum för Kinastudier
- Forum för Sydasienstudier
- Forum för turkiska studier
- Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier
- Svenska institutet för Nordamerikastudier (Sinas)
och
Nyheter
-
Kraftsamling för forskning om högre utbildning
2018-04-18
Det finns påfallande lite forskning om högre utbildning i Sverige men en stor del av forskningen om högre utbildning finns vid Uppsala universitet. Genom ett forskarnätverk för forskning om högre utbildning kraftsamlar nu forskarna för att utveckl...
-
Tvärvetenskaplig konferens om religioner och utmaningar för samhället
2018-04-16
Mellan den 24 och 26 april möts 225 forskare från stora delar av världen vid Uppsala universitet för att diskutera sociala, politiska – och framför allt – religiösa förändringar som äger rum runt om på jorden.
-
Är medborgarskap nödvändigt för att vara del i en demokrati?
2018-04-13
Medborgliga rättigheter kopplas idag oftast till medborgarskap i ett land. Men hur fungerar det ihop med en allt större globalisering och ökad rörlighet?
-
Vetenskaplig ledare sugen på utmaning sökes
2018-04-10
Centre for Integrated Research on Culture and Society, CIRCUS, vid Uppsala universitet söker en vetenskaplig ledare som ska bygga upp och leda verksamheten.
-
Jane Mansbridge årets Skytteanska pristagare
2018-04-06
Jane Mansbridge, Charles F. Adams professor i politiskt ledarskap och demokratiska värden vid Harvard University, är 2018 års mottagare av Skytteanska priset i statskunskap. Hon får priset för att ”med skarpsinne, djupt engagemang och feministisk ...
-
EU-invandring positivt för statsfinanserna i mottagarlandet
2018-03-22
EU:s regler om arbetskraftens fria rörlighet omfattar inte bara EU-länder utan också länder i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). En ny stor jämförande studie visar på övervägande positiva statsfinansiella effekter för mottagarlandet...
-
Det svarta järnet – ny bok om svensk vapenindustri
2018-03-19
Upprustningen av Sveriges försvar är åter högaktuellt. Efter drygt två årtionden av nedrustning med nedlagda regementen och avskaffad värnplikt växer opinionen för att det svenska försvaret ska rustas upp igen som skydd mot den ökade spänningen i...
-
"Teaterprojekt ovärderlig möjlighet för oss forskare"
2018-03-15
Hallå där Maria Törnqvist, lektor i utbildningssociologi vid Uppsala universitet, som leder forskningsprojektet "Intimitetens sociala former” vars resultat delvis utgör grund för föreställningen Ocean på Unga Klara.
-
Datorspelande ungdomar har inte färre vänner
2018-03-06
Datorspelande ungdomar har inte färre vänner i skolan än sina icke datorspelande skolkompisar. Det visar två nya studier från Uppsala universitet.
-
Fokus på socialt arbete
2018-03-05
Nystartade Centrum för socialt arbete vid Uppsala universitet har rivstartat och har en massa projekt på gång.
-
Välkommen till årets Hugo Valentin-föreläsning med Stathis N. Kalyvas
2018-02-28
Stathis N. Kalyvas, professor vid universitetet i Oxford, är samhällsvetare och en ledande forskare inom fältet ”Civil War Studies”. Den 8 mars håller han den sextonde Hugo Valentin-föreläsningen vid Uppsala universitet.
-
Hon forskar om människans minne
2018-02-26
Hedvig Söderlund är nybliven professor i psykologi med inriktning mot människans minne. Hon undersöker bland annat om hur kön, åldrande och svåra depressioner påverkar minnet.
-
Populär sommarskola återvänder till Gotland
2018-02-15
Uppsala universitet och EIT Health inbjuder för tredje året i rad till sommarskolan Innovation Game, ett tvärvetenskapligt möte mellan vårdens utmaningar och spelvärldens möjligheter – i år med fokus på ungas psykiska hälsa.
-
Rapport föreslår nytt sätt att utveckla nya antibiotika
2018-01-24
Antibiotikaresistens är enligt WHO ett av de största globala hoten mot folkhälsan och alltför få nya antibiotika utvecklas. Det internationella forskningskonsortiet DRIVE-AB, där Uppsala universitet ingår som part, publicerar nu sin slutrapport me...
-
Spädbarn som inte samordnar sinnesintryck löper större risk att få diagnosen autism
2018-01-23
Att kunna integrera olika sinnesintryck är viktigt för ett spädbarns utveckling och för deras perception av omvärlden. En ny studie ledd från Uppsala universitet antyder att spädbarn med reducerad förmåga att integrera det de ser med det de hör ka...
-
Fredsforskare: Är 2017 slutet för IS?
2018-01-17
När fredsforskare vid Uppsala Conflict Data Program, UCDP, summerar året som gått blir det tydligt att mycket har handlat om Islamiska staten, IS. 2017 var året när IS hävdades vara besegrat i Irak och Syrien.
-
Stöd till rebellgrupper ökar risken för nya konflikter
2018-01-03
När stater engagerar sig i väpnade konflikter genom att bistå de stridande parterna med militära resurser blir den efterföljande freden skörare och sannolikheten att förhandlingar inleds minskar. Det visar freds- och konfliktforskaren Niklas Karlé...
-
Samhällsvetenskapliga fakulteten startar ett centrum för socialt arbete
2017-12-21
Samhällsvetenskapliga fakulteten startar Centrum för socialt arbete som ett led i satsningen på att bygga upp en forsknings- och utbildningsmiljö i socialt arbete.
-
Stipendier till ekonomisk forskning
2017-12-18
Vid sitt höstsammanträde har forskningsnämnden för Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse tilldelat 17 nya doktorer Wallanderstipendier för deras framstående avhandlingar. Stipendiet ger möjlighet till fortsatt hel...
-
Fyra nya Wallenberg Academy Fellows
2017-12-14
Wallenberg Academy Fellows är ett karriärprogram för lovande unga forskare som omfattar alla vetenskapsområden. Nu har fyra nya forskare fått erbjudande om att bli Wallenberg Academy Fellows vid Uppsala universitet.