Rektorsseminarium: Hur fritt är ordet inom akademin?

• Date: –16:45
  • Location: Humanistiska teatern
  • Lecturer: Rektor Eva Åkesson hälsar välkommen. Moderator: Prorektor Anders Malmberg. Deltagare: Folke Tersman, professor i praktisk filosofi; Sten Widmalm, professor statsvetenskap; Maria Eriksson Baaz, professor statsvetenskap; Frida Gommel, student och ordförande i juridiska föreningen; Mikael Ruotsi, doktorand juridik; Torsten Svensson, vicerektor humaniora och samhällsvetenskap.
  • Organiser: Kommunikationsavdelningen
  • Contact person: Ann-Charlotte Hellzén-Wallin

Kan vi forska om allt, finns det en gräns för vad vi kan nämna och diskutera? Sänks taket för det akademiska samtalet genom avsmalnande åsiktskorridorer i omvärlden?

Den vetenskapliga tankens frihet och en öppen diskussion ska vara en självklarhet inom akademin. Vi brukar lyfta fram universitetet som en miljö där vi kan vara oeniga i civiliserade former.  Men vissa ämnen är kontroversiella, väcker starka reaktioner och till och med hot mot enskilda. Hur fritt är ordet inom akademin? Finns det en gräns för vad vi kan nämna och diskutera? Kan vi forska om allt? Sänks taket för det akademiska samtalet genom avsmalnande åsiktskorridorer i omvärlden?
Välkomna till ett seminarium om det fria ordet inom akademin och om hur vi bäst värnar det öppna, förutsättningslösa och konstruktiva samtalet.

Vi börjar med fika från 15.00-15.15

Ingen föranmälan behövs.

Delta i mötet på distans:

För dig som inte har möjlighet att komma, du kan även delta i mötet via zoom: https://uu-se.zoom.us/j/570239769

Rektorsseminarium: Hur fritt är ordet inom akademin?