Förintelsens minnesdag

• Plats: Campus Gotland Almedalsbiblioteket
  • Webbsida
  • Arrangör: Almedalsbiblioteket, Länsstyrelsen i Gotlands län, Uppsala universitet, Röda korset och Rädda barnen
  • Kontaktperson: Margareta Gothnier
  • Föreläsning

I år är det 75 år sedan nazisternas koncentrationsläger Auschwitz-Birkenau i Polen befriades av de allierade. Minnet uppmärksammas på Almedalsbiblioteket i Visby.

Den 27 januari arrangeras Förintelsens minnesdag över hela världen, bland annat i Visby. Människor samlas denna dag i en årlig manifestation för Förintelsens offer, samma datum som lägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I Sverige arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter.

Kent Zetterberg, professor vid Försvarshögskolan, kommer att reflektera över Nazityskland, Sverige och det andra världskriget. Han har skrivit om svensk säkerhetspolitik och leder forskningsprojektet Försvaret och det kalla kriget som publicerat ett stort antal böcker.

Det blir ett boksamtal med Jessica Bab Bonde, författare till den Augustnominerade boken Vi kommer snart hem igen. I den skildras sex personers vittnesmål om Förintelsen i serieform. Några av dem lever ännu och har kunnat berätta vad som hände dem och deras familjer.

Landshövding Anders Flanking inledningstalar. Under kvällen kommer årets Emerich-pris att delas ut, och musikelever från Gotlands folkhögskola spelar. Det finns också möjlighet att skänka en slant till Rädda Barnen.

Evenemanget är öppet för allmänheten och kräver ingen föranmälan. Kvällen arrangeras av Röda Korset, Rädda Barnen, Uppsala universitet, Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.

Evenemanget på Facebook.