UPPSKJUTET TILL 23/4! Estlandssvenska seminariet "Estlandssvensk mat"

• Plats: Institute for Russian and Eurasian Studies (IRES) Gamla torget 3, 3rd floor, IRES Library
  • Webbsida
  • Arrangör: Institute for Russian and Eurasian Studies (IRES)
  • Kontaktperson: Jevgenija Gehsbarga
  • Föreläsning

Seminariet är framflyttat pga COVID-19 utbrott. Nytt datum är torsdag, den 23 april.

Under seminariet kommer boken "Våra smaker av Nuckö" att presenteras. Denna volym berättar om traditionella rätter som kunde hittas på den estlandssvenska menyn för 100 år sedan.

OBS! Presentationen kommer att hållas på engelska!

Den estlandssvenska kosten har historiskt sett varit säsongbetonad, avhängig tillgång på olika råvaror. Numera finns endast några få mattraditioner kvar. Rain Käärst och Eero Reinu har tillsammans med fotografen Merilin Kaustel-Lehemets sammanställt boken ”Våra smaker av Nuckö”. På seminariet berättar de om sin bok och presenterar några traditionella rätter, som kunde finnas på den estlandssvenska menyn för 100 år sedan. Recepten i boken har samlats in efter lokalbor på Nuckö och från svenskar som har sina rötter på Nuckö.

Författarna har samlat en mängd recept på god husmanskost som i boken återges i något modifierad och moderniserad form. Förutom recept skrev de även ner historier om traktens byar, eftersom lokal mat ju alltid är ortsbunden.

På kvällens seminarium berättar författarna om mat och mattraditioner på Nuckö. Vi får också några smakprov.

OBS! Presentationen kommer att hållas på engelska!

Varmt välkomna