400 år av statsvetenskap i Uppsala: Jubileumsceremoni

  • Datum: –16.45
  • Plats: Universitetsaulan
  • Webbsida
  • Arrangör: Statsvetenskapliga institutionen och Skytteanska stiftelsen
  • Kontaktperson: Erik Runn
  • Akademisk högtid

Varmt välkomna till universitetshusets aula för att fira 400 år av statsvetenskap i Uppsala. Ingen anmälan krävs, fri klädsel.

Den 1 oktober i år är det 400 år sedan Johan Skytte via en donation instiftade den Skytteanska professuren i vältalighet och statskunskap. Idag är professuren den äldsta fortfarande överlevande professorsstolen i statskunskap i världen. För att uppmärksamma detta jubileum kommer vi både att prata om stora poliitska frågor som var aktuella för 400 år sedan, och frågor som definerar den värld vi lever i idag.

Program:
Välkomnande av rektor magnificus Anders Hagfeldt och den Skytteanska stiftelsens patronus Jonas Mörner.

Jubileumsföreläsning : "The talented Mr. Skytte – A Tale of Education, Eloquence and Modernity" av Li Bennich-Björkman, sittande Skytteansk professor, 21:a i ordningen.

Paneldiskussion: "Political Science in Turbulent Times: A Conversation about Research and Its Frontiers". Panelen består av Li Bennich-Björkman, Joakim Palme och de tre senaste pristagarna av det Skytteanska priset i statskunskap, Peter J. Katzenstein, David D. Laitin and Robert E. Goodin.

Läs mer om Johan Skytte och uppkomsten av statskunskap i Uppsala här: https://www.uu.se/om-uu/historia/historiska-kulturmiljoer/skytteanum/.

Ytterligare information