Fri - en uppväxt vid historiens slut – en föreläsning av Lea Ypi

  • Datum: –19.00
  • Plats: Humanistiska teatern
  • Föreläsare: Lea Ypi, författare och professor i politisk teori vid London School of Economics.
  • Arrangör: Jenny Andersson, Institutionen för idé- och lärdomshistoria, Sofia Näsström, Statsvetenskapliga institutionen och Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS).
  • Kontaktperson: Jenny Andersson, Professor, Institutionen för idé- och lärdomshistoria
  • Föreläsning

Lea Ypi är professor i politisk teori vid London School of Economics och har nyligen kommit ut med sin bok Fri - en uppväxt vid historiens slut. En berättelse om att växa upp i skiftet mellan kommunism och kapitalism. Detta är första föreläsningen i: Att förstå vår samtid (The Uppsala Lectures in Making Sense of Our Time) - en tvärvetenskaplig föreläsningsserie på plats i Humanistiska teatern.

Under 2022-23 så kommer vi att få möta ledande internationella humanister och samhällsvetare från discipliner som historia, statskunskap, sociologi, filosofi och juridik som får ge sin syn på vårt besvärliga nu. Hur ska vi orientera oss i en tid där alla former av framtidstro verkar bytas i skepsis och oro för samhällets fundament: demokrati, rättvisa, självbestämmande, fred.  Hur ska vi som forskare och akademiker förhålla oss till en samtid som allt mer framstår som djupt instabil? Från vilka historiska erfarenheter ska vi hämta näring, och hur kan våra discipliner bidra till att skapa mening till en djupt oroande framtid?

Professor Lea Ypi var gäst i programmet Babel (SVT) (länk till programmet).

Föreläsningsserien anordnas av professor Jenny Andersson, (Institutionen för idé- och lärdomshistoria) och professor Sofia Näsström (Statsvetenskapliga institutionen) i samarbete med Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS).

Mer information hittar du i den engelska versionen av det här kalendarieinlägget.

Se streamingen från föreläsningen

Anmälan
Efter eventet så bjuder vi på ett mingel.

Välkomna!