Terje Falck-Ytter utsedd till Pro Futura-forskare 2016

15 June 2016

Terje Falck-Ytter vid psykologiska institutionen Uppsala universitet har utsetts till det prestigefyllda Pro Futura-programmet.

Riksbankens Jubileumsfond har tagit beslut om 2016 års Pro Futura-forskare. Fem forskare utsågs till Pro Futura-forskare:

  • Helen Anne Curry, University of Cambridge
  • Terje Falck-Ytter, Uppsala universitet
  • Hazem Kandil, University of Cambridge
  • Aryo Makko, Stockholms universitet
  • Julia Uddén, Max Planck-institutet

Terje Falck-Ytters forskningsprojekt syftar till att klarlägga psykologiska processer i tidig barndom som leder till neuromedicinska tillstånd som autism, ADHD eller Specific Language Impairment. Målet är att identifiera beteenden och processer som leder fram till dessa tillstånd redan i förskoleåldern för att därmed kunna behandla symptomen så tidigt som möjligt.

Forskarna har valts ut utifrån deras forskning, förslag till forskningsprojekt och förmåga att i framtiden arbeta självständigt och nydanande.

---

Fakta Pro Futura

Pro Futura är en satsning på spetsforskning inom humaniora och samhällsvetenskap som Riksbankens Jubileumsfond står bakom. Årets beslut är den elfte omgången.

Pro Futura är femårigt med en utvärdering halvvägs. Pro Futura-forskarna tillbringar en längre period på Swedish Collegium for Advanced Studies (SCAS) i Uppsala och en period på ett motsvarande forskningsinstitut utomlands. Forskarna har också arbetstid på sin institution med bland annat undervisning.

Läs vidare