"Vid osäkert politiskt läge ska statsministern avgå"

11 september 2018

Personporträtt på Li Bennich-Björkman fotograferat inomhus.

"Eftersom båda regeringspartierna backade ganska kraftigt och förlorade riksdagsmandat borde statsministern avgå efter valet", säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap.

Rösterna är inte färdigräknade i det svenska riksdagsvalet och det politiska läget är oklart. Vi pratade med Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap, för att höra vad som händer nu.

Vad säger du om valresultatet?
– Det blev trots allt mindre förändringar än jag trodde. Socialdemokraterna och Moderaterna backade men inte så mycket. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökade men gjorde sämre val än de hoppats på. Centern och Kristdemokraterna gjorde bra val. När det gäller det stora tappet för Miljöpartiet är det ett ansvarsutkrävande av väljarna som inte är nöjda med vad Miljöpartiet har åstadkommit i regeringen.

Hur borde Miljöpartiet tänka nu?
– De borde överväga om de verkligen ska fortsätta utgöra regeringsalternativ tillsammans med socialdemokraterna. Miljöpartiet fick flera stora nederlag i början av regeringsperioden tillsammans med migrationsfrågan. Socialdemokraterna är ett dokumenterat svårt parti att samarbeta med och dessutom har de två partierna helt olika partikulturer.

Varför backade de två största partierna?
– Det ska man vänta med att säga något om, forskarna kommer att analysera det.

Vad händer nu?
– Vi har nu tre stora partier varav Sverigedemokraterna inte har någon uppbunden lojalitet. Det skapar en oförutsägbarhet som inte alltid behöver vara negativ. Vi får några veckor när partierna förhandlar med varandra för att se vilka regeringskonstellationer och statsministerkandidater som kan få förtroende i riksdagen. 24 september samlas riksdagen för att välja talman och rösta om statsministerkandidat.

Hur fungerar omröstningen i riksdagen?
– Sverige har vad som kallas negativ parlamentarism, statsministerkandidaten blir vald om det inte är en majoritet emot, alltså minst 175 ledamöter som röstar nej. Det kommer göras uppgörelser mellan partierna inför omröstningen, för att inte rösta nej vill man ha betalt mer eller mindre mycket. Sverigedemokraterna kan tänkas vilja skapa mer förtroende för Moderaterna och därför vara mer hovsamma i sina krav. Men för vissa partier är det i stort sett omöjligt att tolerera andra partier i regeringen.

– Ett exempel är alliansen som bundit sig till att rösta nej till Vänsterpartiet i regeringen. Det innebär i praktiken att de rödgröna inte är så stora eftersom Vänsterpartiet realistiskt sett inte kan bli en del i regeringsunderlaget. De kan vara stödparti som tidigare men kommer få dålig utväxling för valresultatet.

Borde statsministern avgå efter valresultatet?
– Ja, han borde avgå eftersom båda regeringspartierna backade ganska kraftigt och förlorade riksdagsmandat. Ansvarsutkrävande är en viktig del av ett val. Man brukar säga att medborgarna med sina röster dels blickar framåt och berättar hur de vill att det ska se ut i framtiden dels blickar bakåt. Det framgår också av förarbetena i lagstiftningen att om det är ett osäkert politiskt läge efter valet ska statsministern avgå.

Men i skrivande stund är ju det rödgröna blocket störst?
– Det är ett problem att alla partier tittar på vilka som blev störst oavsett om de gått fram eller tillbaka. Det förhindrar ansvarsutkrävandet. Båda regeringspartierna har backat och Miljöpartiet ramlade nästan ur riksdagen. Även alliansen resonerar utifrån vilket block som är störst, båda sidor utropar sig som vinnare och det är olyckligt. Det är extremt märkligt att politikerna inte erkänner valförlusterna och istället börjar diskutera vad de gjort fel.

Vilken roll har talmannen?
– Talmannen är ansvarig för att leda diskussionerna om möjliga regeringskoalitioner. Man ska inte överdriva talmannens betydelse, talmannen avgör inte vilken regering vi får. Men talmannen kan vara mer eller mindre diplomatisk och skicklig på att föra ihop partier och kan vara viktig på det sättet.

Kommer det bli extraval?
– Om talmannens fjärde förslag till statsminister röstas ner i riksdagen så ska extraval utlysas inom tre månader. Men det har aldrig hänt och kommer troligen inte att hända nu heller. Partierna har förstås diskuterat olika scenarier innan valet så det finns en beredskap.