Ny podd ger djup och förståelse för samhälle och politik i USA

23 augusti 2019

Nyhetsbruset om USA är ibland öronbedövande. Den nya poddsändningen Amerikaanalys vänder sig till dem som verkligen vill förstå vad som händer, och varför, i amerikansk politik och samhällsutveckling. Här diskuteras ämnen som inte riktig får plats i det vanliga nyhetsflödet. Tillsammans med en USA-baserad journalist pratar forskare från Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet på djupet om de komplexa och svåra frågorna.

Illustration för podden Amerikaanalys.
Nu kompletteras bloggen Amerikaanalys med en
podd som går på djupet.

Samtalar i podden gör forskarna Frida Stranne vid Högskolan i Halmstad, Dag Blanck och Erik Åsard vid Uppsala universitet samt journalisten och författaren Karin Henriksson från Washington, D.C. Deras samlade erfarenhet och forskning om USA utgör över 100 år. I flera år har de redan drivit bloggen Amerikaananalys, och nu kompletteras bloggen med en podd.

–Vi som driver Amerikananalys.se har genom åren haft regelbundna Skype-möten, och vid något tillfälle kommenterade Erik Åsard att ”den här diskussionen skulle vi ju spela in, den kunde intresserade människor lyssna på”. Så föddes idén, att ge andra möjlighet att ta del av det fördjupande samtal som vi har och som vi tycker är viktiga. Vi ser fram emot att själva få sätta agendan för det vi vill prata om och som vi tycker är viktigt, säger Frida Stranne.

Starkt tryck från journalister

Intresset för USA är enormt, konstaterar Dag Blanck, som liksom övriga deltagare i podden har ett starkt tryck från journalistkåren att kommentera händelser i nyhetsflödet.

–I Sverige finns det redan mycket kunskap, men också väldigt selektiv sådan, om USA. Det speciella förhållandet mellan Sverige och USA leder till ett mycket starkt intresse för USA. Intresset ökar hela tiden, inte minst för det politiska spelet under president Trumps styre, säger Dag Blanck som lyfter fram migration från Sverige till USA från mitten av 1800-talet till tidigt 1900-tal som en viktig bakgrund till intresset, och till de många band och kontakter i ett brett perspektiv som existerar mellan länderna.

Helt skilda kulturer

Att Sverige och USA ändå är två så skilda kulturella system exemplifierades under sommaren med häktningen av den amerikanska rapartisten ASAP Rocky i Stockholm.

–Här möttes båda sidor. Amerikanerna förstod inte alls varför han satt inlåst så länge, och det har att göra med att i USA finns möjlighet att betala borgen, vilket inte existerar i Sverige. Och här tycker vi att det är märkligt att försvaret under rättegången pratade om självförsvar när en känd artist är ute och promenerar med sina livvakter. Men att vara svart i USA innebär att leva under ett helt annat hot än i Sverige, och det är mer naturligt att vara på sin vakt. Det kan vara svårt för oss att till fullo förstå hur viktig minoriteters ställning är i USA, säger Dag Blanck.

Befinner sig i olika länder

Planen är att ett nytt poddavsnitt ska publiceras varannan vecka under hösten, och varje vecka med start i början av 2020, när primärvalet drar i gång. De fyra deltagarna i sändningarna befinner sig på olika orter och ofta i olika länder och producerar sina sändningar via telefon. De kommer att samtala om det dagsaktuella, men också om skilda fördjupande teman och de kommer att lyfta fram fler dimensioner av det amerikanska samhället, det mer okända USA, och dra historiska paralleller. Frågeställningarna kan handla om: Hur fungerar det politiska systemet och samhället i USA? Vem är amerikan egentligen? Hur har migrationspolitiken sett ut över tid? Varför finns dödsstraffet kvar, till och med efter Barack Obamas presidenttid? Och varför den långa processen att nominera presidentkandidater?

Hjälp att orientera sig

Podden vänder sig till alla som vill ha något mer än det som finns i det vanliga nyhetsflödet och få verktyg för att orientera sig i mediebruset. Även inom skol- och universitetsvärlden kan podden bli en källa till förklaringar, hjälp och perspektiv.

–Vi som medverkar har alla olika kunskap och perspektiv och kan beskriva och förklara saker med en blick på både historien och samtiden. Frågor och händelser som kan vara viktiga att prata om är vid första anblick inte alltid helt uppenbara, men de kan hänga ihop och vi har möjlighet att fördjupa oss i detta, säger Frida Stranne.

---

Fakta

  • Amerikaanalys är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.
  • Dag Blanck är professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska Institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet. Han är även föreståndare för Swenson Swedish Immigration Research Center vid Augustana College i Rock Island, Illinois.
  • Karin Henriksson är journalist och författare, under många år Svenska Dagbladets USA-korrespondent, hon är krönikör i UNT, Borås Tidning, Barometern och Smålandsposten, medverkar ofta i Utrikesmagasinet, Arbetsvärlden och USA-podden.
  • Frida Stranne är doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Hon är sedan hösten 2015 knuten till Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet som gästforskare och gästlärare.
  • Erik Åsard är professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning statskunskap. I 25 år var han föreståndare för Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Utforska vidare

Podden Amerikaanalys

Bloggen Amerikaanalys

Instagram

Facebooksida

.