Uppsala Immigration Lab vill ge nya perspektiv

FORSKARPODDEN

Blått pussel med vit pusselbit

I Sverige väntar stora pensionsavgångar inom dom närmsta åren, samtidigt som många av våra invandrare står utan jobb. Det är ett komplext problem att lösa för våra politiker.

I Sverige väntar stora pensionsavgångar inom dom närmsta åren, samtidigt som många av våra invandrare står utan jobb, trots flera år i landet. Det är ett komplext problem att lösa för våra politiker som inte riktigt verkar veta hur den ekvationen ska gå ihop. Olof Åslund, gästprofessor vid nationalekonomiska institutionen, berättar mer i Forskarpodden.

Lyssna på avsnitt 53: Uppsala Immigration Lab ger nya perspektiv

Vilka möjligheter finns på arbetsmarknaden, bara man vågar tänka nytt? Om migration och samhälle, om invandring och förutsättningar på arbetsmarknaden, forskar Olof Åslund. Han är föreståndare för det nystartade Immigration Lab vid Uppsala universitet.

– Det här är väldigt, väldigt svåra frågor. Det kommer att vara stora frågor under lång tid och det finns en otrolig efterfrågan på forskarvärldens kunskap för att diskutera och utforma politik i vid bemärkelse, säger Olof Åslund.

2 december 2020