Erik Englund är Årets Uppsalastudent

16 november 2015

Erik Englund, student på magisterprogrammet i entreprenörskap.

Först var Erik Englund, student på magisterprogrammet i entreprenörskap, inte så sugen på att svara i telefonen. Han kände inte igen numret och tänkte att det förmodligen var en telefonförsäljare. Men den som ringde var Anders Wall - för att berätta att Erik utsetts till Årets Uppsalastudent.

Utmärkelsen Årets Uppsalastudent delas ut av Anders Walls stiftelse. Studenten som utses ska utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid Uppsala universitet, deltagit i kår och/eller nationsliv, eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter, alternativt utvecklat entreprenörskap med anknytning till universitetets utbildnings- eller övriga verksamhet.

Erik Englund är entreprenör ut i fingerspetsarna. Han inledde sina studier med att läsa byggnadsingenjörsprogrammet vid Mälardalens högskola. Därefter jobbade han som byggnadsingenjör och arkitekt i sju år innan han sade upp sig för att starta eget. Han hade en idé om en förvaringslösning som också fungerar som avskiljare i öppna kontorslandskap. Inför karriären som egenföretagare och entreprenör ville han komplettera sin utbildning.

- Jag kollade på ett jättebra TED talk om entreprenörskap. Jag har glömt vem det var som pratade men han sade ”You don’t have to have a degree from Harvard or Uppsala University to understand this”. Då tänkte jag – det är i Uppsala jag ska plugga, berättar Erik Englund.

Han anmälde sig sent men efter viss dramatik blev han antagen till och slutförde masterprogrammet i industriell ledning och innovation vid institutionen för teknikvetenskap. Nu läser han magisterprogrammet i entreprenörskap vid företagsekonomiska institutionen. Parallellt driver han flera olika företag och har bland annat en lösning som kommer att göra ankarliftåkning till en mer angenäm upplevelse i framtiden (provas i Sunnerstabacken i Uppsala i vinter).

Förslagsnämnden bakom Årets Uppsalastudent framhåller att Erik Englund gärna involverar andra studenter i sina projekt. Just nu utvecklar han också en app som skall göra det lättare för företagsamma studenter att hitta varandra och starta eget tillsammans.

Förutom att Erik Englund studerat innovation och entreprenörskap vid Uppsala universitet har han också fått stöd av Drivhuset, UU Innovation och UU Holding.

Men kan man verkligen lära sig att bli entreprenör på ett universitet?

- Det här med att hitta på nya idéer det tror jag man är olika bra på och det har man nog med sig från till exempel sin uppväxt. Men vilka processer och verktyg det finns för att utveckla och kommersialisera en produkt eller idé – det kan man absolut lära sig på universitetet. Nu utvecklar jag till exempel alltid efter ett bekräftat kundbehov. Man vill ju inte ta fram en grej som ingen behöver eller vill ha.

Erik Englund tar emot priset vid Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i universitetsaulan den 18 november. Prissumman är 100.000 kronor.