Utforska bebisens värld på SciFest
7 mars 2017

Förhoppningsvis kommer besökarna fundera över frågor som människans ursprung och vad vi har gemensamt hoppas Gustaf Gredebäck, ansvarig för temat "Hjärnan: din kompass i livets labyrint" .
Hallå där Gustaf Gredebäck, professor vid institutionen för psykologi. Du och andra personer från barn- och babylabbet ska vara med på Scifest 2017, vad kommer besökarna att mötas av?
– De kommer bland annat att komma in i en ny miljö som egentligen inte går att förstå utan att man aktivt utforskar den för att få en bild av var man hamnat någonstans. Det är ett interaktivt konstverk som ska motivera diskussioner om hur vi skapar kunskap.
Vad hoppas ni besökaren tar med sig?
– Vi vill stimulera till frågor om vad vi har med oss från födelsen och hur formas vi av de erfarenheter vi får tidigt i livet. Vi hoppas det leder till att besökarna börjar fundera på människans ursprung, varifrån vi kommer och vad vi alla har gemensamt. Alltså filosofiska frågor egentligen. Men vi vill också stimulera funderingar på hur man interagerar med bebisar och hur man kan utforma ett samhälle även för de minsta.
Vad kommer besökarna få göra?
– Besökarna kommer att slussas till olika stationer. På en station kommer besökarna få uppleva att mäta ögonrörelser. På en annan station får en besökare sätta på sig markörer som mäter rörelse, en teknik som kallas motion capture. De andra besökarna ser bara markörerna och ska försöka gissa vad personen gör. På båda stationerna kommer vi att illustera förmågor som vi har med oss från födseln.

Ni kommer att blanda forskning och konst, varför det?
– Vi hoppas blandningen mellan konst och forskning ska stimulera diskussionen. Vi samarbetar med Anette Andersson och _föreningen Artikel 31 som har gjort konstutställningar som inte ska vara exkluderande vad gäller ålder. Vi har lånat två konstverk från en utställning som var på Färgfabriken.
Har ni gjort något liknande tidigare?
– Nej, men vi har länge velat delta, så det ska bli väldigt roligt att vara med i ett sammanhang där vi kan lyfta och få hjälp att fundera på frågor som vi tycker är väldigt intressanta. Vi har ju inte alla svaren men alla besökare har varit ett litet barn, eller är barn eller har ett barn i närmiljön så det finns nog mycket intressanta reflektioner hos besökarna som vi kan få med oss. Jag kan inte tänka mig något roligare än att prata om de små barnens utveckling och att få göra det med en massa ungdomar och vuxna ska bli jätteroligt.
---
Fakta
Vid Uppsala Barn- och babylabb vid Uppsala universitet studeras den motoriska, sociala och kognitiva utvecklingen hos små barn.
Motion capture är en teknik för att filma rörelser från djur och människor på en dator. Tekniken används ofta för att få datorgenererade karaktärer i spel eller film att röra sig naturtroget.
---
Tid: SciFest är öppet för skolor 9-10 mars och för allmänheten lördag 11 mars kl. 9-16.
Plats: Fyrishov
Läs mer: Vetenskapsfestivalen SciFest
Arrangör: Uppsala universitet i samarbete med en rad finansiärer och samarbetspartners.