Populär sommarskola återvänder till Gotland
15 februari 2018

Anmälan till Innovation Game är öppen nu!
Uppsala universitet och EIT Health inbjuder för tredje året i rad till sommarskolan Innovation Game, ett tvärvetenskapligt möte mellan vårdens utmaningar och spelvärldens möjligheter – i år med fokus på ungas psykiska hälsa.
– Det är oerhört inspirerande att blicka mot Gotland och Innovation Game 2018 där vi sätter fokus på ungas psykiska hälsa. Fjolårets upplaga fick högsta betyg av studenterna, och i sommar siktar vi på att bli ännu bättre, konstaterar Erik Olsson, kursledare vid Uppsala universitet.
Innovation Game pågår under tre veckor i augusti och samlar studenter från hela Sverige. Efter en veckas individuella förberedelser möts deltagarna vid Campus Gotland, Visby, där de i tvärvetenskapliga team tar sig an reella utmaningar hämtade från hälso- och sjukvården. Till sin hjälp får de ta del av spelbranschens unika kompetenser och verktyg.
– Vi arrangerar Innovation Game i samarbete med EIT Health, ett europeiskt konsortium som bland annat arbetar för en sundare livsstil, och med grund i spelutvecklarnas förmåga att knyta an till användare kan våra studenter att skapa spelkoncept som inspirerar människor till en hälsosammare tillvaro, säger Catharina Svensson, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi.
På plats i Visby är även representanter för vård, industri och akademi som bidrar med sin erfarenhet och expertis för att guida studenterna i skapandet av innovativa svar på behovsbaserade problem.
– Den här kursen har ett närmast perfekt upplägg! Deltagarna möter verkliga utmaningar formulerade av dem som upplever dem, och de arbetar målmedvetet med att skapa lösningar som bär hela vägen. För mig var det självklart att delta och de studenter jag mötte var ambitiösa och jobbade hårt för att ta till sig verktygen, säger Moa Fransson, affärsrådgivare vid UU Innovation som ledde en dag om Innovationer och Lean Startup vid Innovation Game 2017.
Att förebyggande hälsoinsatser i allt större utsträckning lyfts från sjukhusen och läggs på individen gör tvärvetenskapliga perspektiv och utbildning än mer angeläget. Vårdgivare kan peka på nödvändiga livsstilsförändringar, men samhället måste bistå med redskapen att motivera till handling, och satsningar som Innovation Game visar en ny generation studenter hur innovativa processer kan bidra till att möta de utmaningar som väntar EU-ländernas hälso- och sjukvård.
– Att vara på Gotland, långt från familj och vänner, bidrog till att vi snabbt blev ett välfungerande team med entusiastiska föreläsare som gjorde allt för att förmedla så mycket som möjligt. Jag älskade hela kursen, den har verkligen fått mig att reflektera över vad jag vill göra i framtiden, konstaterar en av studenterna vid Innovation Game 2017.
Anmälan till Innovation Game är öppen 15 februari till och med 15 mars. Alla med en kandidatexamen och god kunskap i engelska är välkomna att söka till sommarskolan. I kursen ingår kostnadsfritt boende i Visby.
Mer information Summer School 2018: Innovation Game
Nyheter
-
Högre föräldrapenning för kvinnor gav mindre jämställt uttag
18 februari 2019
Snabbhetspremien i föräldraförsäkringen ger kvinnor högre föräldrapenning. Det leder i sin tur till ett minde jämställt uttag, visar en ny rapport från IFAU.
-
Analys av nationalstatens återkomst i EU
05 februari 2019
Hallå där Anna Michalski, docent vid statsvetenskapliga institutionen Uppsala universitet, och en av redaktörerna för årsboken "EU och nationalstatens återkomst".
-
"Samtalsserie uppskattad av publiken"
05 februari 2019
Under hösten 2018 genomfördes tre samtal mellan forskare och med publiken i olika angelägna samhällsfrågor. Samtalsserien fortsätter nu under våren 2019, vi kontaktade Anna Singer, ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora o...
-
Fred byggs bäst med respekt för lokala traditioner och kvinnors behov
30 januari 2019
Varaktig fred skapas bäst med hänsyn till lokala traditioner för konfliktlösning och med stor lyhördhet för gräsrotsperspektivet och inte minst de drabbade kvinnornas behov.
-
Antalet döda i konflikter minskade under 2018
28 januari 2019
Hallå där, Therese Pettersson, forskningssamordnare vid institutionen för freds- och konfliktforskning, som just nu arbetar med att sammanställa statistik från 2018 i Konfliktdatabasen. Har antalet döda till följd av konflikter fortsatt att minska...
-
Känslor inom rättsväsendet behöver erkännas
18 januari 2019
Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och prof...
-
Ny rapport: Små kommuner allt svårare att klara av sitt välfärdsuppdrag
16 januari 2019
Många små och krympande kommuner får allt svårare att klara av sitt välfärdsuppdrag, konstaterar de tre forskare som skrivit SNS Konjunkturrådsrapport 2019, däribland professor Eva Mörk vid nationalekonomiska institutionen. I rapporten föreslås oc...
-
Dubbla beteendeproblem hos tonåringar kräver anpassade insatser
08 januari 2019
Många av de ungdomar som har drag av antisociala beteenden har även utagerande beteendeproblem, och de särskiljer sig från de ungdomar som har endast den ena problematiken. För ungdomar som kommer i kontakt med samhällets hjälpinstanser är det vik...
-
Jeffrey Wimmer ny Humboldtstipendiat
12 december 2018
Riksbankens Jubileumsfond har beslutat om nästa års Humboldtstipendiater och två framstående tyska forskare får möjlighet att arbeta i Sverige varav en vid Uppsala universitet.
-
Torgny Segerstedt-medaljen till Peter Wallensteen
06 december 2018
Torgny Segerstedt-medaljen tillfaller i år Peter Wallensteen, seniorprofessor vid Uppsala universitet. Han får den för sina omfattande insatser inom i freds- och konfliktforskningen.
-
Linné- och Rudbeckmedaljörer utsedda
05 december 2018
Rudbeckmedaljen tilldelas i år professorerna Per Artursson, Kristina Edström och Lars Engwall, medan Linnémedaljen tilldelas professor Leif Andersson. Medaljerna delas ut vid vinterpromotionen den 25 januari nästa år.
-
Konsolideringsbidrag till fyra Uppsala-forskare
05 december 2018
Vetenskapsrådet har fattat beslut om 2018 års utlysning av konsolideringsbidrag till yngre forskare. Av 20 beviljade bidrag går fyra till Uppsala universitet.
-
Glesbygd och offentlig sektor halkar efter i den digitala utvecklingen
28 november 2018
I en ny rapport tar tre ekonomiforskare vid Uppsala universitet temperaturen på den digitala utvecklingen och förändringen i Sverige. De ser bland annat att det finns stora skillnader mellan stad och ladsbyggd när det gäller kompetens och drivkraf...
-
Konsumentval minskar politiskt engagemang
22 november 2018
Reklam och kampanjer som Black Friday riskerar att minska människors politiska engagemang. Det visar en ny avhandling där över 2 800 amerikaner svarat på en webbenkät efter att de har tagit del av stadsmiljöer med eller utan reklaminslag.
-
Är det möjligt att förutse framtidens arbetsmarknad?
16 november 2018
Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi, har fått forskningsmedel från Vetenskapsrådet för att bygga upp forskningsmiljön "Teknologisk utveckling och framtidens arbetsmarknad".
-
Tydlig antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden
16 november 2018
Afrosvenskar har väsentligt lägre bruttolön och disponibel inkomst än den övriga svenska befolkningen. De är överrepresenterade i lågstatusyrken och för dem som läser vidare efter gymnasiet och avslutar en treårig postgymnasial utbildning ökar ant...
-
Hotet mot demokratin tema för årets Forsskålsymposium
14 november 2018
Hoten mot demokratin kommer från olika håll, från antidemokratiska regimer såväl som från radikala grupper och ideologier. Vilka är hoten mot demokratin och hur allvarliga är de? Hur kan demokratin främjas och förstärkas? Dessa frågor är temat för...
-
Inför debatten på måndag: tre frågor till Sten Hagberg
09 november 2018
Varför tillåts rasistiska organisationer i Sverige? Det är frågan som ska diskuteras i Universitetsaulan på måndag kväll – och som väntas dra storpublik. Professor Sten Hagberg, som leder paneldebatten tillsammans med UNT:s ledarskribent Maria Rip...
-
Seminarium om skottlossning, våld och droger väcker uppmärksamhet
06 november 2018
Skottlossning, våld och droger är i fokus onsdag 14 november då nätverket U-FOLD kallar till höstseminarium i universitetshuset i Uppsala. Det högaktuella temat väcker intresse och seminariet har redan flyttats till en större lokal.
-
Bidrag till forskningsmiljöer inom migration och integration
05 november 2018
Vetenskapsrådet har beslutat vilka ansökningar som beviljats bidrag till forskningsmiljö inom migration och integration 2018. Av de fyra forskningsmiljöer som får bidrag finns två vid Uppsala universitet.